Головна Сервіси для юристів ... Закони Про дитяче харчування Стаття 9. Основні вимоги до виробництва дитячого харчування Стаття 9. Основні вимоги до виробництва дитячого х...

Стаття 9. Основні вимоги до виробництва дитячого харчування

Про дитяче харчування (ЗМІСТ) Інші закони
  • 710

    Переглядів

  • 710

    Переглядів

  • Додати в обране

    1. Дитяче харчування, що виробляється в Україні, підлягає державній санітарно-епідеміологічній експертизі та державній реєстрації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, має відповідати обов'язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, та бути етикетованим відповідно до вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та цього Закону.

    {Частину другу статті 9 виключено на підставі Закону № 867-VIII від 08.12.2015 }

    {Частину третю статті 9 виключено на підставі Закону № 124-IX від 20.09.2019 }

    4. У виробництві дитячого харчування забороняється використання сировини, що не відповідає встановленим законодавством санітарним заходам.

    5. Харчові добавки та ароматизатори дозволяються для використання у виробництві дитячого харчування після їх реєстрації центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

    {Частина п’ята статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

    6. У виробництві дитячого харчування забороняється використання таких харчових добавок:

    1) штучних ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту);

    2) барвників;

    3) підсолоджувачів (крім функціонального дитячого харчування);

    4) консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та аромату.

    7. У виробництві дитячого харчування забороняється використання пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду), бавовняної олії та олії з кунжуту, сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять не зареєстровані або заборонені до використання у виробництві дитячого харчування харчові добавки.

    8. У виробництві дитячого харчування з інгредієнтами тваринного походження забороняється використання:

    1) м'яса механічного обвалювання, шкури свинячої, субпродуктів (крім серця, печінки, язика), гідратованого білка сої та її похідних, а також м'яса забійних тварин та птиці, підданого повторному заморожуванню;

    2) риби ставкової та придонної, гідратованого білка сої та її похідних, а також м'яса риби, підданого повторному заморожуванню.

    9. Дитяче харчування фасується в асептичну та/або герметичну упаковку, що має забезпечувати безпечність та збереження поживної цінності продукту протягом визначеного виробником строку придатності до споживання.

    10. Упаковка для дитячого харчування виготовляється з матеріалів, дозволених для використання центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, для цих цілей.

    {Частина десята статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

    11. Використання технологічного обладнання, допоміжних засобів та матеріалів для виробництва та обігу дитячого харчування здійснюється за наявності відповідного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

    12. Декларування виробником відповідності якості та безпечності дитячого харчування здійснюється в порядку, визначеному законом.

    {Текст статті 9 в редакції Закону № 2746-VI від 02.12.2010 }

    Попередня

    9/13

    Наступна
    Додати в обране
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст