Головна Юридичний світ ... Таблоїд Як попкорн став улюбленим смаколиком

Як попкорн став улюбленим смаколиком

Відключити рекламу
 - 0_53877000_1487585862_58aac24683919.jpg

Його обожнюють кіномани і поціновувачі диванного дозвілля, а в основі його приготування лежить воістину унікальний хімічний процес.

Смачні і дивовижно хрусткі зерна, вкриті вершковим маслом, карамеллю чи сіллю, переживають зараз свою зоряну годину. Середньостатистичний американець поїдає близько 50 літрів повітряної кукурудзи щороку.

Але й у Британії, де завжди були популярніші чіпси, продажі попкорна ростуть. Якщо точно - вони збільшилися на 169% за останні п'ять років.

Хоча інтернет рясніє небилицями про походження страви - начебто індіанці пригостили нею американських колоністів на перший День подяки, а ті почали нею снідати - жодних історичних підтверджень цього немає.

Вспомните новость: Почему шоколад лучше секса

А втім, справжня історія смаколику набагато цікавіша.

В обох Америках справді їли попкорн задовго до прибуття європейців.

Його готують із певного різновиду кукурудзи - не тієї, яку ми їмо в качанах, бо вона не вибухає. І зерна саме цього виду археологи знаходять у численних печерах і поселеннях на всьому південному заходу США і далі на південь.

Якось американському ботаніку Томасу Харперу Гудспіду подарували стародавні зерна маїсу, знайдені на розкопках у Чилі.

Одного вечора він кинув кілька цих зерняток на пательню і з превеликими подивом виявив, що вони вибухнули так само, як і попкорн із місцевого магазину.

Здатність цього виду маїсу вибухати пояснюється особливою будовою зерен. Міцна шкірка здатна нагріватися до високої температури і не горіти, а тепло швидко передається в крохмалисте ядро зерна.

Під час нагрівання крапля води в ядрі перетворюється на пару, тисне на оболонку зсередини і, коли за температури 200С тиск збільшується, шкірка нарешті лопається, а зерно розкривається і зростає.

Вспомните новость: Как пиво влияет на организм человека

Попкорн можна зробити і без будь-якого обладнання, просто тримаючи кукурудзяний качан над вогнем. Але, на думку багатьох, справжній технологічний процес - це половина задоволення.

Китайські вуличні торговці і досі застосують досить видовищний спосіб приготування снеку.

Вони нагрівають кукурудзяні зерна у щільно зачиненому чавунному казані, потім прикріплюють до нього довгий полотняний мішок, і готовий попкорн вистрілює в нього, як із невеличкої гармати.

Одна з перших сучасних комерційних машин із виготовлення попкорну з'явилась у 1885 році. Її винайшов кондитер із Іллінойсу на ім'я Чарльз Кріторз, який експериментував із арахісовою жаровнею.

"Хлопавка" Кріторза була надзвичайно хитромудрим пристроєм у бароковому стилі.

Ядра кукурудзи нагрівалися в суміші сала і вершкового масла. Механізм рухали невеликі парові двигуни, а ручку апарата крутив механічний клоун на ім'я Містер Роусті Тоусті, виконуючи одночасно кілька кумедних па.

Кулінарний історик Ендрю Сміт у книзі "Попкорнова культура" (Popped Culture) розповідає, як Кріторз приїхав на своєму фургоні на Всесвітню виставку 1893 року.

Згадайте новину: Експерти назвали сім звичок, які призводять до втоми протягом усього дня

"Він і його помічник почали вигукувати: "Спробуйте нову сенсацію смаку! Безкоштовно! Попкорн, приготований в маслі, - революційно новий метод, щойно запатентований! Візьміть пакетик безкоштовно!"

Невдовзі, розповідає історик, їх оточив натовп. Клоун, прикріплений до кришки попкорнової машини, несамовито обертав ручку, а запашна кукурудза вилітала з апарату.

Клієнтів, яких приваблювало як саме шоу, так і смак нової страви, ставало дедалі більше. Компанія The Cretors і досі залишається провідним виробником машин для виготовлення попкорну.

Цілком несподіваним виявляється той факт, що попкорн - це корисна їжа. Ми звикли сприймати його як солоний, маслянистий снек для спеціальних заходів - походу в кіно чи карнавалу.

Але чиста повітряна кукурудза без смакових добавок і обсмаження має низький вміст жирів і солі, до того ж, вона цільнозернова. Новий імідж попкорну як здорової їжі миттєво використали маркетологи.

Згадайте новину: Іноземна преса: Pokemon Go, бо всім потрібні маленькі радощі

Можливо, саме завдяки цьому закуска набула останнім часом такої популярності у Великій Британії. А щоб переконатися, що в попкорні немає шкідливих добавок, снек можна виготовити в домашніх умовах за допомогою спеціального апарату чи просто у микрохвильовці.

Як це часто трапляється на практиці, кулінарні експерименти показали, що вибухати під дією температури здатні не тільки кукурудзяні зерна.

Інше насіння з твердою оболонкою, як-от рис, пшениця, ячмінь і амарант мають схожі якості. Але вони не роздуваються, як кукурудза. А відтак, у покорна найближчим часом навряд чи з'явиться конкурент.

Цей смачний і оригінальний снек, схоже, надовго оселився в наших серцях і шлунках.

Джерело: BBC Future

  • 1827

    Переглядів

  • 0

    Коментарі

  • 1827

    Переглядів

  • 0

    Коментарі


  • Подякувати Відключити рекламу

    Залиште Ваш коментар:

    Додати

    КОРИСТУЙТЕСЯ НАШИМИ СЕРВІСАМИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ та КОНСУЛЬТАЦІЙ

    • Безкоштовна консультація

      Отримайте швидку відповідь на юридичне питання у нашому месенджері, яка допоможе Вам зорієнтуватися у подальших діях

    • ВІДЕОДЗВІНОК ЮРИСТУ

      Ви бачите свого юриста та консультуєтесь з ним через екран , щоб отримати послугу Вам не потрібно йти до юриста в офіс

    • ОГОЛОСІТЬ ВЛАСНИЙ ТЕНДЕР

      Про надання юридичної послуги та отримайте найвигіднішу пропозицію

    • КАТАЛОГ ЮРИСТІВ

      Пошук виконавця для вирішення Вашої проблеми за фильтрами, показниками та рейтингом

    Популярні новини

    Дивитись усі новини
    Дивитись усі новини
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст