Головна Блог ... Аналітична стаття Статті Мікроорганізми як об’єкти винаходу (інформація для фахівців у галузі біотехнології) Мікроорганізми як об’єкти винаходу (інформація для...

Мікроорганізми як об’єкти винаходу (інформація для фахівців у галузі біотехнології)

Відключити рекламу
 - tn1_0_13876600_1516365104_5a61e53021e8c.jpg

Мікроорганізми як об’єкти винаходу (інформація для фахівців у галузі біотехнології)

Мікроорганізми як об’єкти патентного права є одними з найстаріших об’єктів, яким надається патентна охорона. Достатньо зазначити патент на винахід Луї Пастера 1873 року з використанням мікроорганізмів – спосіб ферментування пива .

До мікроорганізмів належать мікроскопічні живі організми, такі як бактерії, віруси, фаги, мікроскопічні водорості, мікроскопічні гриби, розмір яких становить 0,5-5,0 мкм. Значення цих організмів для народного господарства (промисловості, медицини) важко переоцінити. Мікроорганізми використовують для переробки нафтових забруднень, фіксації метану в шахтах, у харчовій промисловості, в медицині, у сільському господарстві при виготовленні органічних добрив, силосуванні кормів, виготовленні гербіцидів тощо. Широко відомий підхід для одержання нових штамів мікроорганізмів - модифікація мікроорганізмів, що дозволяє значно підвищити ефективність їхнього використання в усіх галузях промисловості.

Отже, є очевидною велика зацікавленість в одержанні нових мікроорганізмів, корисних для людини. Відповідно, винахідницька діяльність в цій галузі є досить активною. Одержати новий штам мікроорганізму з неочевидними властивостями можна також випадково, як сторонній продукт іншого процесу, проте зазвичай винахідники діють цілеспрямовано, реалізуючи певні задуми. В останньому випадку перед плануванням великої експериментальної роботи або проекту надзвичайно важливим є проведення підготовчої роботи, а саме – здійснення патентно-інформаційного пошуку в даній галузі і аналіз отриманих даних. Такий підхід дозволяє уникнути повторення (дублювання) існуючих винаходів і відповідно уникнути витрат коштів на винахід вже відкритих об'єктів.

Для того, щоб визначити, яким чином проводити патентування об’єктів з галузі мікробіології, слід звернутися до Правил складання і подання заявки на винахід і з’ясувати, якими ознаками має бути охарактеризований зазначений об’єкт в заявці на винахід. Характеристику штаму мікроорганізму, тобто необхідні і достатні суттєві ознаки, що дозволяють однозначно ідентифікувати мікроорганізм, можна знайти у п.12. Правил складання. Зазвичай це культурально-морфологічні, фізіолого-біохімічні характеристики, маркерні характеристики: генетична, антигенна, біохімічна, фізіологічна; біотехнологічні характеристики: назва та/або характеристика корисної речовини, яку продукує культура та багато інших (п.12.1.2. Правил складання). Слід зазначити, що із перерахованих в Правилах складання характеристик заявник як фахівець в даній галузі обирає сам необхідні і достатні ознаки.

Слід також звернути увагу на те, що Правила складання вимагають розкриття можливості одержання штаму мікроорганізмів шляхом детального опису способу його одержання таким чином, щоб фахівець у відповідній галузі міг реалізувати винахід за описом. У випадку неможливості розкрити спосіб одержання або в ситуації, коли заявник з певних причин не хоче розкривати спосіб одержання штаму, Правилами передбачена можливість надання відомостей про депонування заявленого штаму мікроорганізму в офіційній колекції – депозитарії (п.12.2.3.-12.2.5. Правил складання).

Крім того, необхідно зазначити, що обсяг прав, який надається патентом, визначає формула винаходу. Відповідно, формула винаходу визнається такою, що виражає суть винаходу, якщо вона містить сукупність його суттєвих ознак, достатню для досягнення зазначеного заявником технічного результату (пп.7.1.1., 7.1.3. Правил складання). Для мікроорганізму - це його видова і родова назва, у разі депонування - депозитарний номер і абревіатура офіційної колекції, а також сполука, яку він продукує. Отже, для того, щоб здійснити адекватне патентування в зазначеній галузі необхідно врахувати вимоги Правил складання до характеристики об’єкта у формулі винаходу, а також до способу його одержання.

Автор статті: Гаврилей Л.М.

  • 3961

    Переглядів

  • 0

    Коментарі

  • 3961

    Переглядів

  • 0

    Коментарі


  • Подякувати Відключити рекламу

    Залиште Ваш коментар:

    Додати

    КОРИСТУЙТЕСЯ НАШИМИ СЕРВІСАМИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ та КОНСУЛЬТАЦІЙ

    • Безкоштовна консультація

      Отримайте швидку відповідь на юридичне питання у нашому месенджері, яка допоможе Вам зорієнтуватися у подальших діях

    • ВІДЕОДЗВІНОК ЮРИСТУ

      Ви бачите свого юриста та консультуєтесь з ним через екран , щоб отримати послугу Вам не потрібно йти до юриста в офіс

    • ОГОЛОСІТЬ ВЛАСНИЙ ТЕНДЕР

      Про надання юридичної послуги та отримайте найвигіднішу пропозицію

    • КАТАЛОГ ЮРИСТІВ

      Пошук виконавця для вирішення Вашої проблеми за фильтрами, показниками та рейтингом

    Популярні аналітичні статті

    Дивитись усі статті
    Дивитись усі статті
    logo

    Юридичні застереження

    Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

    Повний текст