Деякі питання застосування документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України)
Постанова Кабінету Міністрів України; Форма типового документа, Форма, Лист, Положення, Порядок від 17.11.20231230
Документ 1230-2023-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 17.11.2023
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 05.12.2023. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 17 листопада 2023 р. № 1230
Київ

Деякі питання застосування документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України)

Відповідно до абзацу другого частини другої, частини сьомої статті 252-1 Митного кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

форму документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України);

Положення про документ для декларування військової техніки та інших товарів (Форму 302 України);

Порядок заповнення документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України);

Порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та оформлення військової техніки та інших товарів, що переміщуються з використанням документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України).

2. Міністерству оборони та Державній митній службі:

1) до набуття повноправного членства України в Європейському Союзі або Організації Північноатлантичного договору забезпечити відповідно до Закону України “Про міжнародні договори України” підготовку проектів міжнародних договорів, згідно з якими відбуватиметься направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав, між Україною та відповідними державами про використання в таких державах документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), форма якого затверджена цією постановою;

2) з метою контролю за переміщенням військової техніки та інших товарів через митний кордон та територією України під час направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав забезпечити:

декларування військової техніки та інших товарів підрозділів Збройних Сил України за документом для декларування військової техніки та інших товарів (Формою 302 України), форма якого затверджена цією постановою, або за формою держави, до якої направляються підрозділи Збройних Сил України, допущені до перебування на території такої держави;

дотримання мети транспортування та використання військової техніки та інших товарів підрозділів Збройних Сил України під керівництвом військових без будь-яких комерційних та інших цілей;

дотримання строків тимчасового вивезення;

3) з метою контролю за переміщенням військової техніки та інших товарів через митний кордон та територією України під час здійснення митних формальностей щодо військової техніки та інших товарів підрозділів збройних сил держав - членів Європейського Союзу, держав - членів Організації Північноатлантичного договору та інших держав, допущених на територію України, забезпечити визначення уповноважених осіб, зокрема підрозділів Збройних Сил України, відповідальних за взаємодію з митними органами з питань використання Форми 302 Європейського Союзу (далі - Форма 302 ЄС), Форми 302 держав - членів Організації Північноатлантичного договору (далі - Форма 302 НАТО), Форми 302 іншої держави, до обов’язків яких буде віднесено невідкладно повідомляти митним органам про виявлені порушення, які можуть мати вплив на дотримання вимог законодавства з питань митної справи, та підтримку інформації про таких осіб в актуальному стані.

3. Державній митній службі забезпечити:

доопрацювання відповідного програмного забезпечення, передбаченого у пунктах 6, 11, 15-19 (у частині ведення митними органами обліку документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави в електронній формі), 22 Порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та оформлення військової техніки та інших товарів, що переміщуються з використанням документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), затвердженого цією постановою;

визначення уповноважених посадових осіб, відповідальних за взаємодію з підрозділами Збройних Сил України з питань використання зазначених Форм 302, та підтримку інформації про таких осіб в актуальному стані.

4. Міністерству оборони та Державній митній службі забезпечити вжиття заходів стосовно налагодження взаємодії у разі використання документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави під час здійснення митних формальностей щодо військової техніки та інших товарів, зокрема обміну інформацією на постійній основі про уповноважених осіб, відповідальних за взаємодію.

5. Установити, що до моменту впровадження Державною митною службою відповідного програмного забезпечення митними органами щомісяця до 10 числа наступного періоду подається Державній митній службі звіт про оформлення документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави за встановленою нею формою.

6. Ця постанова набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 67




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 листопада 2023 р. № 1230

ДОКУМЕНТ
для декларування військової техніки та інших товарів (Форма 302 України)


Додаток 1
до документа для декларування військової
техніки та інших товарів (Форми 302 України)/
Annex 1 to UA Form 302

ІДЕНТИФІКАЦІЙНІ ВІДОМОСТІ
про автомобілі, залізничні вагони, кораблі та літаки/ Identification details of vehicles, railway wagons, ships and aircrafts


Додаток 2
до документа для декларування військової
техніки та інших товарів (Форми 302 України)/
Annex 2 to UA Form 302

ПАКУВАЛЬНИЙ ЛИСТ / Packing list




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 листопада 2023 р. № 1230

ПОЛОЖЕННЯ
про документ для декларування військової техніки та інших товарів (Форму 302 України)

1. Це Положення визначає вимоги до оформлення і використання документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форма 302 України) (далі - Форма 302 України), на підставі якого декларуються військова техніка та інші товари (далі - товари) підрозділів Збройних Сил України, направлених згідно із законом до інших держав, за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1230.

2. Терміни у цьому Положенні вживаються у значенні, наведеному в Митному кодексі України.

3. Форма 302 України використовується для поміщення товарів у митні режими:

тимчасового вивезення;

реімпорту.

4. Форма 302 України подається в паперовій формі.

5. Форма 302 України виготовляється типографським способом або за допомогою комп’ютера.

6. Форма 302 України може заповнюватися за допомогою комп’ютера або власноручно чорним чи синім чорнилом з розбірливо зазначеними відомостями.

7. Форма 302 України заповнюється мовою відповідно до умов, визначених у міжнародному договорі між Україною та відповідною державою про використання в такій державі Форми 302 України.

У разі коли в міжнародному договорі, передбаченому в абзаці першому цього пункту, не визначено мову заповнення Форми 302 України, Форма 302 України заповнюється українською мовою, крім полів, заповнення яких здійснюється уповноваженими особами підрозділів збройних сил та митного органу держави, до якої направляються підрозділи Збройних Сил України, а також митних органів держав, через територію яких переміщуються товари транзитом, відповідно до правил, встановлених у таких державах.

8. Форма 302 України заповнюється уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України до початку фактичного здійснення транспортної операції з товарами.

9. Подання Форми 302 України митним органам підтверджує достовірність внесених до неї даних і прийняття підрозділом Збройних Сил України обов’язків із забезпечення здійснення контролю за дотриманням строків тимчасового вивезення, дотримання мети транспортування та використання товарів під керівництвом військових без будь-яких комерційних та інших цілей.

10. Форма 302 України, яка використовується для здійснення транспортної операції з товарами до місця призначення, складається з п’яти примірників та додатків до неї, які є невід’ємною її частиною, з яких:

примірник № 1 призначений для підрозділу збройних сил, який є одержувачем товарів, і пред’являється йому разом з товарами після їх митного оформлення в державі призначення;

примірник № 2 повертається підрозділом збройних сил, який є одержувачем товарів, підрозділу збройних сил, який відправив товари;

примірник № 3 призначений для митного органу держави відправлення;

примірник № 4 призначений для митного органу держави призначення. У разі необхідності виконання формальностей в митних органах держав транзиту роздруковується необхідна додаткова кількість таких примірників, які нумеруються 4а, 4b, 4c тощо;

примірник № 5 повертається митним органом держави призначення до митного органу держави відправлення.

11. Форма 302 України визнається дійсною протягом 12 місяців починаючи з дати її видачі, зазначеної у графі “Серійний номер/Serial No”.

Транспортні операції з товарами до місця призначення протягом зазначеного строку мають бути завершені, крім випадків аварії або дії обставин непереборної сили, за умови підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили.

12. Примірники Форми 302 України, призначені для митних органів, із доданими оригіналами документів до неї чи завіреними у встановленому порядку їх копіями зберігаються у відповідних митних органах протягом установленого законодавством строку, а після закінчення такого строку в установленому порядку передаються до архіву митного органу.

13. Не допускається внесення змін до Форми 302 України після її подання до митного органу.




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 листопада 2023 р. № 1230

ПОРЯДОК
заповнення документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України)

1. Цей Порядок визначає правила заповнення граф документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України) (далі - Форма 302 України), на підставі якого декларуються військова техніка та інші товари (далі - товари) підрозділів Збройних Сил України, направлених згідно із законом до інших держав, за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1230, та особливості заповнення пакувального листа, який є невід’ємною її частиною.

2. Під терміном “перевізник” у цьому Порядку розуміється підрозділ Збройних Сил України, відповідальний за транспортування товарів до місця призначення, або суб’єкт господарювання на підставі укладеного з підрозділом Збройних Сил України договору на перевезення.

Інші терміни у цьому Порядку вживаються у значенні, наведеному в Митному кодексі України.

3. У Формі 302 України:

графи розділу I заповнюються уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України, крім графи “Серійний номер/Serial No”, яка заповнюється посадовою особою митного органу, крім випадку, наведеного у підпункті 2 пункту 4 цього Порядку у разі реімпорту товарів;

графи розділу II заповнюються уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України;

графи розділу III заповнюються уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України або підрозділу збройних сил інших держав, який є одержувачем товарів;

графи розділу IV заповнюються перевізником товарів;

графи розділу V заповнюються посадовими особами митних органів, зокрема митних органів інших держав;

графа “Адреса повернення примірника № 5/Address for retention of copy No 5” заповнюється митним органом.

4. У розділі I Форми 302 України:

1) у графі “Примірник №/Copy No” зазначається порядковий номер відповідного примірника Форми 302 України від 1 до 5.

У разі транзиту товарів територією декількох держав додатково до п’яти примірників Форми 302 України уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України роздруковується відповідна кількість примірників Форми 302 України (копії примірника № 4), в яких у графі “Примірник №/ Copy No” кожної копії зазначається номер, який нумерується відповідно 4а, 4b, 4c тощо;

2) у графі “Серійний номер / Serial No” зазначається 22-значний серійний номер Форми 302 України, який формується посадовою особою митного органу за такою схемою:

UAYYYYММDDNOKKKKKKNNNN,

де UA - літерний код альфа-2 України відповідно до переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого в установленому порядку;

YYYYММDD - число, що складається з року, порядкового номера місяця та числа дати видачі Форми 302 України;

N - митний статус українських товарів, якому за замовчуванням відповідає літера N;

O - напрям військової діяльності, якому за замовчуванням відповідає літера O;

КККККК - код відповідного митного органу України згідно з Класифікатором Державної митної служби України, її територіальних органів та їх структурних підрозділів, затвердженим в установленому порядку, без зазначення літерного коду альфа-2 України;

NNNN - порядковий номер Форми 302 України, який формується митним органом протягом календарного року у порядку зростання починаючи з номера 0001.

У разі прийняття рішення підрозділом Збройних Сил України здійснити реімпорт товарів цього підрозділу за Формою 302 України під час подання митному органу Форми 302 України для митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового вивезення, уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України одночасно подається також Форма 302 України для реімпорту товарів, у графі “Серійний номер/Serial No” якої посадовою особою митного органу зазначається серійний номер, крім частини YYYYММDD серійного номера, для якої залишається необхідне вільне місце та яка заповнюється безпосередньо уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України відповідно до дати подання Форми 302 України митному органу держави відправлення, яка буде у такому випадку датою видачі Форми 302 України. При цьому порядковий номер Форми 302 України (частина NNNN серійного номера) для митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового вивезення та реімпорту, не повинен збігатися;

3) у графі “Місія/навчання/маршрут/Mission/exercise/transport” зазначаються назва або короткий опис місії, навчання тощо та назва місця відправлення і призначення (наприклад “Підтримка України - 2023/ Київ - Варшава”);

4) у графі “Вид транспорту/Mode of transport” зазначається вид транспорту: залізничний, автомобільний, річковий, морський, авіаційний або змішане (комбіноване) перевезення (наприклад “залізничний”);

5) у графі “Ідентифікаційні відомості/Identification details” зазначаються ідентифікаційні відомості про автомобілі, залізничні вагони, кораблі та літаки згідно з додатком 1 до Форми 302 України;

6) у графі “Тимчасовий допуск/Temporary admission” у разі поміщення товарів у митний режим тимчасового вивезення зазначається кінцева дата зворотного ввезення товарів - число YYYYММDD, що складається з року, порядкового номера місяця та числа кінцевої дати строку перебування товарів у цьому режимі.

У разі поміщення товарів у митний режим реімпорту у графі зазначається серійний номер, зазначений у графі “Серійний номер/Serial No” Форми 302 України (Форми 302 України, на підставі якої товари були поміщені у митний режим тимчасового вивезення);

7) у графі “Найменування та адреса перевізника/Name and address of transporter” зазначаються найменування підрозділу Збройних Сил України, відповідального за транспортування товарів, і відомості про його місцезнаходження (наприклад “військова частина 1111А, вул. Шевченка, 1, м. Київ, 10000”).

У разі укладення підрозділом Збройних Сил України договору на перевезення із суб’єктом господарювання у графі зазначаються найменування, зазначене в ЄДРПОУ (допускається наведення скороченої інформації про організаційно-правову форму господарювання), та відомості про місцезнаходження такого суб’єкта господарювання (наприклад “ТОВ “Автотранс”, вул. Садова, 3, м. Київ, 10000”);

8) у графі “Найменування та адреса відправника/Name and address of consignor” зазначається найменування підрозділу Збройних Сил України, направленого до іншої держави, і відомості про його місцезнаходження (наприклад “військова частина 1111А, вул. Шевченка, 1, м. Київ, 10000”);

9) у графі “Найменування та адреса одержувача/Name and address of consignee” зазначаються найменування та відомості про місцезнаходження підрозділу збройних сил держави, до якої направляється підрозділ Збройних Сил України (наприклад “United Forces 7, Oxford Streat, London W 13 NP, Great Britain”);

10) у графі “Кінцевий пункт призначення/Final destination” зазначається назва держави (коротка) відповідно до переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого в установленому порядку, до якої направляється підрозділ Збройних Сил України (наприклад “Бельгія”).

5. У розділі II Форми 302 України у графі “Примітка. Пакувальний лист (згідно з додатком 2 до цієї Форми)/Remarks: Packing list (according to annex 2 to this form)” інформація щодо товарів, які переміщуються за Формою 302 України, зазначається у додатку 2 до Форми 302 України.

6. У розділі III Форми 302 України уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України або підрозділу збройних сил держави призначення на всіх примірниках Форми 302 України, крім примірника № 3 та копій примірника № 4 (4а, 4b, 4c тощо), для митних органів держав транзиту зазначається підтвердження про отримання вантажу шляхом заповнення відповідних полів та завірення печаткою відповідного підрозділу, що отримує товари.

7. У розділі IV Форми 302 України перевізник підтверджує взяті зобов’язання щодо доставлення товарів до місця призначення шляхом заповнення відповідних полів розділу.

8. У розділі V Форми 302 України:

1) у таблиці “ТІЛЬКИ ДЛЯ МИТНИХ ОРГАНІВ/FOR CUSTOMS AUTHORITIES ONLY” залежно від напрямку переміщення (рядки “Вивезення/Exit”, “Ввезення/Entry”) у відповідних полях:

графи “Країна/Country” зазначається держава, на території якої виконано митні формальності;

графи “Митний орган/Customs office” зазначається код місця митного оформлення відповідно до Класифікатора Державної митної служби України, її територіальних органів та їх структурних підрозділів, затвердженого в установленому порядку;

графи “Дата перетину кордону/Date of crossing” зазначається дата перетину державного кордону України, що складається з року, місяця та числа;

графи “Підпис посадової особи митного органу та примітки/Signature of customs officer and remarks” проставляється підпис посадової особи митного органу. Також у разі проведення митним органом митного огляду товарів зазначаються ідентифікаційні відомості про накладені митні пломби;

графи “Відбиток особистої номерної печатки посадової особи митного органу/Impression of a personal numbered stamp of customs official” проставляється відбиток особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка виконувала митні формальності;

2) у рядку “Тільки для митних органів України/For customs authorities of Ukraine оnly” вноситься запис про:

складення акта митного огляду у разі його проведення; або

накладення митних пломб без проведення митного огляду товарів за ініціативою уповноваженої особи підрозділу Збройних Сил України.

9. У графі “Адреса повернення примірника № 5/Address for retention of copy No 5” зазначаються найменування і відомості про місцезнаходження митного органу, якому повинен бути переданий примірник № 5 Форми 302 України (наприклад “митний пост “Центральний” Київської митниці, вул. Квіткова, 1, м. Київ, 10001”).

10. У разі накладення пломб спеціального типу у відповідному полі графи “Примітки (номери пломб)/Remarks (seal numbers)” пакувального листа уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України зазначаються ідентифікаційні відомості про накладені пломби спеціального типу.




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 листопада 2023 р. № 1230

ПОРЯДОК
виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та оформлення військової техніки та інших товарів, що переміщуються з використанням документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України)

Загальні питання

1. Цей Порядок визначає особливості виконання митних формальностей під час митного оформлення військової техніки та інших товарів (далі - товари) підрозділів Збройних Сил України, направлених згідно із законом до інших держав, з використанням документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України) (далі - Форма 302 України), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1230, а також Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави, збройних сил інших держав - членів ЄС, держав - членів НАТО або інших держав, які у встановленому законом порядку допущені на територію України, з використанням відповідно Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

2. Під терміном “перевізник” розуміється підрозділ Збройних Сил України, відповідальний за транспортування товарів до місця призначення, або суб’єкт господарювання на підставі укладеного з підрозділом Збройних Сил України договору на перевезення.

Інші терміни у цьому Порядку вживаються у значенні, наведеному в Митному кодексі України.

3. У разі ввезення товарів на митну територію України митні формальності за Формою 302 України, Формою 302 ЄС, Формою 302 НАТО, Формою 302 іншої держави (далі - Форма 302) виконуються митним органом, яким здійснюється пропуск товарів через митний кордон України.

У разі вивезення товарів за межі митної території України митні формальності за Формою 302 можуть виконуватися митним органом, яким здійснюється пропуск товарів через митний кордон України, або будь-яким іншим митним органом.

У разі транзиту територією України товарів митні формальності за Формою 302 ЄС, Формою 302 НАТО, Формою 302 іншої держави виконуються митним органом у пункті ввезення (пропуску) на митну територію України та митним органом у пункті вивезення (пропуску) за межі митної території України.

4. Митні формальності щодо товарів, які переміщуються за Формою 302, здійснюються в першочерговому порядку.

5. Під час ввезення товарів на митну територію України, вивезення товарів за межі митної території України, транзиту товарів митною територією України за Формою 302 доставка, пред’явлення товарів митному органу, яким здійснюються митні формальності за Формою 302, а також проведення митного огляду є необов’язковими.

Митні органи можуть вимагати доставки, пред’явлення та проведення митного огляду товарів, що переміщуються за Формою 302, тільки за наявності достатніх підстав вважати про можливу наявність порушень законодавства.

6. Митними органами ведеться в електронній формі облік Форм 302, за якими в Україні митними органами виконані митні формальності, шляхом внесення за кожною Формою 302 відомостей, передбачених пунктами 11, 15-19, 22 цього Порядку.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів підрозділів Збройних Сил України, що поміщуються в митні режими тимчасового вивезення та реімпорту з використанням Форми 302 України

7. Для митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового вивезення, митному органу подається Форма 302 України.

Форма 302 України подається митному органу уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України або перевізника.

У разі укладення підрозділом Збройних Сил України договору на перевезення із суб’єктом господарювання разом з Формою 302 України до митного органу подається оригінал такого договору на перевезення або його копія, завірена таким підрозділом Збройних Сил України в установленому порядку.

8. Посадовою особою митного органу, яким здійснюються митні формальності, необхідні для поміщення товарів підрозділів Збройних Сил України у митний режим тимчасового вивезення, на примірниках № 1-5 Форми 302 України проставляється її серійний номер.

У примірнику № 5 Форми 302 України у полі графи “Адреса повернення примірника № 5/Address for retention of copy No 5” посадовою особою митного органу зазначається інформація про назву та адресу цього митного органу, до якого повинен бути надісланий примірник № 5 Форми 302 України.

9. У разі проведення митним органом митного огляду товарів, що переміщуються через митний кордон України з використанням Форми 302 України, посадовою особою митного органу здійснюється накладення митних пломб, зазначаються ідентифікаційні відомості про накладені митні пломби у відповідному полі рядка “Вивезення/Exit” графи “Підпис посадової особи митного органу та примітки/Signature of customs officer and remarks” таблиці “ТІЛЬКИ ДЛЯ МИТНИХ ОРГАНІВ/FOR CUSTOMS AUTHORITIES ONLY” розділу V Форми 302 України та у полі рядка “Тільки для митних органів України/For customs authorities of Ukraine оnly” розділу V Форми 302 України вноситься запис про складення акта митного огляду.

Накладення митних пломб може бути здійснено без проведення митного огляду товарів за ініціативою уповноваженої особи підрозділу Збройних Сил України, про що робиться відповідний запис у полі рядка “Тільки для митних органів України/For customs authorities of Ukraine оnly” розділу V Форми 302 України.

10. Після завершення митного оформлення товарів посадовою особою митного органу заповнюються поля розділу V всіх примірників Форми 302 України для одного із рядків “Вивезення/Exit”, крім поля графи “Дата перетину кордону/Date of crossing”, та здійснюється засвідчення примірників підписом цієї посадової особи і відбитком її особистої номерної печатки у відповідному полі.

Примірник № 3 Форми 302 України залишається в митному органі, яким завершено митне оформлення товарів. Інші примірники повертаються перевізнику.

11. Протягом чотирьох годин після виконання відповідних митних формальностей посадовою особою митного органу вноситься до електронного журналу обліку Форм 302 відповідної системи, що забезпечує функціонування електронних інформаційних ресурсів митних органів, необхідна для ідентифікації переміщення через митний кордон України за цією Формою 302 України інформація щодо серійного номера Форми 302 України та заявленої кінцевої дати зворотного ввезення товарів.

12. Після повернення відповідних примірників перевізнику не допускається завантаження додаткових товарів до тих, які відправляються за оформленою митним органом Формою 302 України.

Перевізник забезпечує схоронність товарів під час транспортування до місця призначення за Формою 302 України і несе відповідальність у випадках, встановлених законом, за порушення встановленого порядку переміщення товарів.

13. У пункті пропуску через державний кордон України або пункті контролю посадовою особою митного органу, якою здійснюється пропуск товарів через митний кордон України за Формою 302 України, заповнюються поля розділу V для іншого рядка “Вивезення/Exit” поданих примірників Форми 302 України, ніж рядка, зазначеного в пункті 10 цього Порядку, зокрема заповнюється поле графи “Дата перетину кордону/Date of crossing”, та здійснюється засвідчення примірників підписом цієї посадової особи і відбитком її особистої номерної печатки у відповідному полі.

У разі коли митне оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового вивезення, здійснюється та завершується безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон України або пункті контролю, посадовою особою митного органу, розташованого в цьому пункті пропуску або пункті контролю, заповнюються одночасно всі поля одного рядка “Вивезення/Exit” поданих примірників Форми 302 України.

14. У разі реімпорту товарів з використанням Форми 302 України до митного органу держави відправлення уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України або перевізником подаються примірники № 1-5 такої Форми.

При цьому до зазначених примірників Форми 302 України уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України у графі “Серійний номер/Serial No” вноситься інформація до частини YYYYMMDD згідно з Порядком заповнення документа для декларування військової техніки та інших товарів (Форми 302 України), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1230, відповідно до дати подання Форми 302 України митному органу держави відправлення.

Примірник № 3 Форми 302 України залишається в митному органі держави відправлення, яким завершено митне оформлення товарів.

Під час пропуску товарів через митний кордон України уповноваженою особою підрозділу Збройних Сил України або перевізником подаються митному органу примірники № 1, № 2, № 4, № 5 Форми 302 України.

У разі проведення митного огляду відомості про нього вносяться до Форми 302 України згідно з пунктом 9 цього Порядку, крім внесення інформації про накладення митних пломб.

Посадовою особою митного органу заповнюються поля таблиці “ТІЛЬКИ ДЛЯ МИТНИХ ОРГАНІВ/FOR CUSTOMS AUTHORITIES ONLY” розділу V примірників Форми 302 України, передбачені для одного з рядків “Ввезення/Entry”, зокрема зазначається дата перетину кордону у відповідному полі графи “Дата перетину кордону/Date of crossing” цієї таблиці, та здійснюється засвідчення примірників підписом цієї посадової особи і відбитком її особистої номерної печатки у відповідному полі.

Примірники № 4 та № 5 Форми 302 України залишаються в митному органі, яким здійснено митне оформлення товарів. Примірники № 1 та № 2 Форми 302 України повертаються перевізнику.

Примірник № 5 Форми 302 України не пізніше 15 календарних днів з дня виконання митних формальностей надсилається засобами поштового зв’язку митним органом, яким виконані митні формальності, до відповідного митного органу держави відправлення.

15. Протягом чотирьох годин після виконання відповідних митних формальностей посадовою особою митного органу вноситься до електронного журналу обліку Форм 302 відповідної системи, що забезпечує функціонування електронних інформаційних ресурсів митних органів, необхідна для ідентифікації переміщення через митний кордон України за Формою 302 України інформація щодо серійного номера Форми 302 України.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів підрозділів Збройних Сил України, що поміщуються в митні режими тимчасового вивезення та реімпорту, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави

16. Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового вивезення, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави здійснюється в порядку, передбаченому пунктами 8-13 цього Порядку, з урахуванням особливостей внесення відомостей до відповідної Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

17. Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим реімпорту, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави здійснюється в порядку, передбаченому пунктами 14, 15 цього Порядку, з урахуванням особливостей внесення відомостей до відповідної Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів збройних сил держав - членів ЄС, держав - членів НАТО або інших держав, що поміщуються в митні режими тимчасового ввезення, реекспорту, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави

18. Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим тимчасового ввезення, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави здійснюється в порядку, передбаченому пунктами 14, 15 цього Порядку, з урахуванням особливостей внесення відомостей до відповідної Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

19. Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що поміщуються в митний режим реекспорту, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави здійснюється в порядку, передбаченому пунктами 9-13 цього Порядку, з урахуванням особливостей внесення відомостей до відповідної Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

Виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів збройних сил держав - членів ЄС, держав - членів НАТО або інших держав, що поміщуються в митний режим транзиту, з використанням Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО, Форми 302 іншої держави

20. Під час транзиту товарів митною територією України митному органу, яким виконуються відповідні митні формальності в пункті ввезення (пропуску) на митну територію України, подається одна з копій примірника № 4 з відповідним цифрово-літерним позначенням у відповідній графі Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави залежно від кількості держав, через територію яких здійснюється транзит товарів.

21. Посадовою особою такого митного органу у копії такого примірника № 4 Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави зазначається для одного з рядків “Ввезення/Entry” дата перетину кордону у відповідному полі, аналогічному полю графи “Дата перетину кордону/Date of crossing” таблиці “ТІЛЬКИ ДЛЯ МИТНИХ ОРГАНІВ/ FOR CUSTOMS AUTHORITIES ONLY” розділу V Форми 302 України, яка засвідчується відбитком особистої номерної печатки посадової особи.

Відповідна копія примірника № 4 Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави залишається в митному органі, яким здійснено митне оформлення товарів у пункті ввезення (пропуску) на митну територію України.

22. Протягом чотирьох годин після виконання відповідних митних формальностей посадовою особою митного органу вноситься до електронного журналу обліку Форм 302 відповідної системи, що забезпечує функціонування електронних інформаційних ресурсів митних органів, необхідна для ідентифікації переміщення через митний кордон України за Формою 302 ЄС, Формою 302 НАТО або Формою 302 іншої держави інформація щодо серійного номера відповідної Форми 302.

23. У пункті вивезення (пропуску) за межі митної території України митному органу, яким виконуються відповідні митні формальності, подається одна з копій примірника № 4 з відповідним цифрово-літерним позначенням у відповідній графі Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави.

Посадовою особою митного органу у копії такого примірника № 4 Форми 302 ЄС, Форми 302 НАТО або Форми 302 іншої держави зазначається для одного з рядків “Вивезення/Exit” дата перетину кордону у відповідному полі, аналогічному полю графи “Дата перетину кордону/ Date of crossing” таблиці “ТІЛЬКИ ДЛЯ МИТНИХ ОРГАНІВ/FOR CUSTOMS AUTHORITIES ONLY” розділу V Форми 302 України, яка засвідчується відбитком особистої номерної печатки посадової особи.



вгору